19 Mart 2016 Cumartesi

Palazzo Vecchio/ Floransa


Floransa'nın kalbindeki Signoria Meydanında yer alan bu saray uzun yıllar Medici ailesine ev sahipliği yapmış, Medicilerin Pitti Sarayına taşınması üzerine Palazzo Vecchio (Eski Saray) adını almıştır. Ayrıca bu iki saray arasında Vasari Koridoru denilen bir geçit bulunmaktadır. Halkı yöneten Mediciler konakladıkları Pitti Sarayı ile yönetim işlerini yürüttükleri Vecchio Sarayı arasında gidip gelirken güvenliklerini sağlamak için bu koridoru kullanırlardı.
Vecchio Sarayı günümüzde Belediye Sarayı ve müze olarak kullanılmaktadır.
Saraya girişinde önce bizi güzel bir avlu karşılıyor. Orijinalinin sarayın üst katında yer aldığı Yunus ile Melek Heykelinin çeşmesi avlunun ortasında bulunuyor.

Sarayın ilk katında ünlü 500'ler Salonu (Salone dei Cinquecento) yer alıyor. Salondaki duvarların bir tarafı Michelangelo bir tarafı ise Leonardo Da Vinci tarafından resmedilmiş, tavan süslemesi ise saray gezisi boyunca ismini sık sık zikrettiğimiz Vasari'nin eseri. Bu büyük ve oldukça şatafatlı salonda Michelangelo'nun Zafer Heykeli dahil bir çok heykel de yer almaktadır. Birleşik İtalya'nın ilk parlemantosu bu salonda toplanmış.
Michelangelo'nun Zafer Heykeli;
Salonun yukarıdan görünüşü;
Girişteki avluda kopyasının olduğu Andrea del Verrocchio 'nun Yunus ile Melek Heykeli'nin orjinali
Sarayın ikinci katında dört elementin betimlendiği "Elementler Odası" yer alıyor. Yine bu kattaki "Zambaklı Salon"nun bir köşesinde Donatello'nun orijinal bronz  "Yudith ve Holofernes Heykeli" yükselmektedir.
Dan Brown'un Cehennem kitabınında da önemli bir yeri Dante'nin ölüm maskesi, Dante hayranı olan ben için saraydaki en önemli eserlerden birisiydi. Taa Mısır geleneğine dayanan ölüm maskesi, kişinin ölür ölmez yüzünün alçılanarak kalıbının çıkarılması ile elde ediliyor.
Machiavelli'nin Büstü
Mappa Mundi Küresi- Harita Salonu. Bu salonda birbirinden güzel el yazması hartilar yer almakta.
Türkiye Haritası







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder