26 Mart 2016 Cumartesi

Floransa Lezzet Durakları

Floransa lezzet konusunda İtalya'nın genelinde olduğu gibi çok iddialı restoranlara sahip. Bu yazımda, Floransa'da yemeklerinden ve ortamından çok memnun kaldığım, gidenlere gözü kapalı tavsiye edebileceğim iki farklı mekandan söz edeceğim. 
Bunlardan ilki;
Trattoria Za-Za
Bu restoranı kaldığımız otelin sahibinin tavsiyesi üzerine keşfettik. Gitmeden önce elimde uzunca alternatif mekan listesi vardı fakat otel sahibinin ısrarlı tavsiyesi üzerine gidelim, deneyelim dedik. İyi ki de gitmişiz gerek ortamın sıcaklığı, mekanın rahatlığı açısından gerekse de tattığımız lezzetler açısından çok memnun kaldık. 
İtalya ve özellikle Toscana mutfağına ait tüm yemekler menüde mevcut. Fiyat-performans oranı da oldukça iyi. Turistlerden ziyade yerli halkın takıldığı bir yer buna rağmen oldukça kalabalık bir mekan Za-Za. Hava sıcak olduğu için biz dışarıda oturmayı tercih ettik fakat restoranın iç ambiyansı da görülmeye değer. 
Makarna ve pizzalarını kesinlikle tavsiye ederim.
İkinci lezzet durağımız Gusta Pizza. Arno Nehrinin karşı kıyısında yer alan bu küçük pizzacı, merkezdeki mekanlara göre çok daha yerel. Kapıda genellikle sıra oluyor fakat gözünüzü korkutmasın, pizzanızı yerken bu sırada geçen zamanı çoktan unutacaksınız. Mekanın girişinde büyükçe bir taş fırın, önünde de tezgahı bulunuyor. Pizzanızı buradaki sıcakkanlı ve yardımsever çalışanlara söyleyip numaranızı alıp oturuyorsunuz. Çoğunlukla oldukça kalabalık olduğu için masanızı başkalarıyla da paylaşmanız gerekebilir. Yer bulamazsanız da üzülmeyin, pizzanızı yanınıza alıp Ponte Vecchio üzerinde Arno nehrinin güzelliğini ve hatta denk gelirse gün batımını izlemek de çok güzel bir deneyim olacaktır :)
Gelelim pizzalara... Burada yediğimiz pizza Roma'dakilerden daha farklıydı. Kenarlı oldukça kalın ortası ise bir o kadar ince olan bu pizza daha çok pide hamurunu andırıyor. Taş fırında yapılmış olmasının lezzeti kesinlikle pizzalara yansıyor. 



                                                                                                                                   
                                                                                                                    Buon Apettito :)

19 Mart 2016 Cumartesi

Palazzo Vecchio/ Floransa


Floransa'nın kalbindeki Signoria Meydanında yer alan bu saray uzun yıllar Medici ailesine ev sahipliği yapmış, Medicilerin Pitti Sarayına taşınması üzerine Palazzo Vecchio (Eski Saray) adını almıştır. Ayrıca bu iki saray arasında Vasari Koridoru denilen bir geçit bulunmaktadır. Halkı yöneten Mediciler konakladıkları Pitti Sarayı ile yönetim işlerini yürüttükleri Vecchio Sarayı arasında gidip gelirken güvenliklerini sağlamak için bu koridoru kullanırlardı.
Vecchio Sarayı günümüzde Belediye Sarayı ve müze olarak kullanılmaktadır.
Saraya girişinde önce bizi güzel bir avlu karşılıyor. Orijinalinin sarayın üst katında yer aldığı Yunus ile Melek Heykelinin çeşmesi avlunun ortasında bulunuyor.

Sarayın ilk katında ünlü 500'ler Salonu (Salone dei Cinquecento) yer alıyor. Salondaki duvarların bir tarafı Michelangelo bir tarafı ise Leonardo Da Vinci tarafından resmedilmiş, tavan süslemesi ise saray gezisi boyunca ismini sık sık zikrettiğimiz Vasari'nin eseri. Bu büyük ve oldukça şatafatlı salonda Michelangelo'nun Zafer Heykeli dahil bir çok heykel de yer almaktadır. Birleşik İtalya'nın ilk parlemantosu bu salonda toplanmış.
Michelangelo'nun Zafer Heykeli;
Salonun yukarıdan görünüşü;
Girişteki avluda kopyasının olduğu Andrea del Verrocchio 'nun Yunus ile Melek Heykeli'nin orjinali
Sarayın ikinci katında dört elementin betimlendiği "Elementler Odası" yer alıyor. Yine bu kattaki "Zambaklı Salon"nun bir köşesinde Donatello'nun orijinal bronz  "Yudith ve Holofernes Heykeli" yükselmektedir.
Dan Brown'un Cehennem kitabınında da önemli bir yeri Dante'nin ölüm maskesi, Dante hayranı olan ben için saraydaki en önemli eserlerden birisiydi. Taa Mısır geleneğine dayanan ölüm maskesi, kişinin ölür ölmez yüzünün alçılanarak kalıbının çıkarılması ile elde ediliyor.
Machiavelli'nin Büstü
Mappa Mundi Küresi- Harita Salonu. Bu salonda birbirinden güzel el yazması hartilar yer almakta.
Türkiye Haritası







Floransa Gezi Rehberi/ Ünlü Meydanları

Toskana bölgesinin başkenti, Rönesansın beşiği, kılişe ama kesinlikle hakkını veren bir tabirle tam bir "Açık Hava Müzesi" Floransa. Arno Nehrinin etrafına kurulan bu küçük, sevimli her zerresi sanat kokan şehir, İtalya gezisinin olmazsa olmaz duraklarından birisi. Floransa sadece Toskana'nın değil Stendhal Sendromunun da başkenti.Bu kadar küçük bir şehrin bu denli zengin kültüre ev sahipliği yapması gezenlerin başını döndürüyor. Her meydan, her sokak, her köşe görülmeye değer.


Ulaşım: Floransa'ya ulaşmanın en kolay ve popüler yolu  İtalya'nın hızlı tren (Trenitalia) seferleri. Günün her saatinde Roma, Milano,Bologna, Venedik gibi İtalyanın büyük şehirlerine seferleri mevcut. Biletleri gezi tarihlerinizi belirler belirlemez http://www.trenitalia.com/ adresinden almanızı tavsiye ederim. Tarih yaklaştıkça bilet fiyatlarında epey artış oluyor. Biz gezimizden 2 hafta önce kişi  başı 39 Euro ücret ödedik. Daha erken alırsanız 20 Euro'ya bile bilet bulabilirsiniz.
Şehrin merkezindeki ana tren istasyonu Santa Maria Novella(SMN). Floransa oldukça küçük bir şehir olduğu için toplu taşıma araçlarına gerek olmuyor, gezilecek yerlerin hepsi birbirine yakın, yürüme mesafesinde.
Floransa'nı Ana Meydanları
1. Piazza del Duomo
Floransa'nın en ünlü simgelerinden biri olan Santa Maria del Fiori namı diğer Duomo, tüm ihtişamıyla kentin merkezinde bizi bekliyor. Duomo'nun bulunduğu meydan Giotto'nun Çan Kulesine ve sekizgen Il Battistero Vaftizhanesine de ev sahipliği yapıyor. 
Katedralin içi renkli ve canlı dış yapısının aksine oldukça sade. 
Floransa silüetinin en önemli parçası Duomo'nun kubbesinin içerden görünüşü ve Vasari'nin Yon Yargı Freski
Giotto tarafından tasarlanan Çan Kulesi Duomo ile bir bütünlük oluşturmakta.
Floransa'yı bir de gökyüzünden seyretmek için 414 adımda çan kulesinin tepesine çıktık. Manzara muhteşem, tüm Floransa ayaklarınızın altında. Floransa'nın önemli yapılarını tek tek yukardan keşfetmek çok keyifliydi. Ayrıca katlar arasında durak noktaları sayesinde Vatikan'ın kubbesine çıkarkenki kadar da yorulmadık. Bu eşsiz manzara için kesinlikle çıkılması gerek :)
Duomo Meydanında yer alan 3. önemli yapı ise sekizgen Vaftizhane.
Vaftizhanenin kubbesindeki mozaiklerde Yaradılış, Vaftizci Yahya'nın Hayatı ve Son Yargı'dan sahneler yer alıyor.

2.Piazza Repubblica 
Floransa'nın bütün önemli meydanları birbirine maksimum 10 dakika uzaklıkta. Duomo Meydanı gezimizden sonra Repubblica Meydanına doğru yola çıkıyoruz. Küçük ve oldukça şirin bu meydanın tam ortasında rengarenk bir atlıkarınca var. 

 
Floransa gezimizin en keyifli hatıralarından birisine bu şirin atlıkarıncaya binerek sahip olduk :)
Cafe Gilli'de ufak bir kahve molası verip gezimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. 

3.Piazza della Signoria
Tek başına Signoria Meydanını dahi ziyaret etmek, Floransa'ya gelmek için yeterli bir sebep. Medicilere ait Vecchio Sarayına (saray hakkındaki detaylı yazı için buraya tık.) ev sahipliği yapan bu meydan bana göre Floransa'daki tüm meydanların en güzeli. Sadece bu meydandaki heykelleri incelemek bile en az 1 saate vakit alıyor. 
Orijinalinin Accademia Galerisinde yer aldığı Michelangelo'nun ünlü Davud heykelinin replikası ve Neptün Çeşmesi meydanın en göz alıcı eserlerinden. Bunun haricindeki onlarca diğer heykel ile birlikte meydan tam bir açık hava müzesi.
Medusa'nın kesik başını tutan Perseus Heykeli ve  Bendinelli'nin Herculus ve Casus Heykeli
Medici Aslanları ve Sabin Kadınlarının Kaçırılışı (Giambologna) Heyklleri
Uffizi Galerisinin bulunduğu avlu şeklindeki küçük sokak da Piazza Signoria'nın devamı niteliğinde.

4.Piazza Santa Croce
Floransa'nın ana meydanlarından birisi olan Piazza Santa Croce'nin günümüzdeki önemli barındırdığı Santa Croce Bazilikasından geliyor. Toscano bölgesinde yaşamış olan bir çok ünlü ismnin mezarları bu bazilikada yer alıyot. Michelangelo, Machiavelli, Galileo bunlardan başlıcaları. 
Diğerlerinden farklı olarak Dante'nin mezarının içi boş Siyasi sebeplerle anavatanından sürülen Dante'ye özür mahiyetinde yapılmış bir anıttır sadece.
Kilisenin  girişindeki Dante heykelinin sebebi de yine aynı.

5. Piazzale Michelangelo


Panoromik şehir manzarasıyla ünlü olan Michelangelo Tepesi şehrin en büyülü yerlerinden biri. Meydanda Michelangelo'ya ait birçok eserin birebir kopyaları yer alıyor. Ama bence bu meydanın olayı eşsiz manzarası. Tüm Floransa ayaklarınızın altında, gezdiğiniz yerleri tek tek bir de uzaktan görmek çok güzel.

 
Biz Pisa gezimizin dönüşünde, akşamüzeri ani bir kararla tepeye çıktık, Güneşin batışı ve şehrin mistik silüeti birleşince ortaya unutulmaz bir ambiyans çıktı. Hele ki bir de sevgilim yanımda olunca tüm dertleri ve telaşeleri unutup sadece bu anın ve manzaranın keyfini çıkardık.

Biz tepeye çıkarken otobüs kullanıp dönüşte yürümeyi tercih ettik.Tepeden Vecchio köprüsüne yaklaşık 15 dakika da yürüyüp karşınıza çıkan şirin sokakları ve binaları keşfedebilirsiniz.