1 Nisan 2016 Cuma

Santa Croce Bazilikası / Floransa

Floransa'da en çok ziyaret etmek istediğim yerlerden birisiydi Santa Croce Bazilikası. Bu bazilikanın en önemli özelliği Machiavelli, Michelangelo, Bruni, Galileo gibi İtalya tarihinin ünlü isimlerinin mezarlarına ev sahipliği yapmasıdır. Bu isimlerin eserlerini incelemek de çok büyük bir keyif fakat mezarlarını ziyaret edip bedenlerinin orada yatıyor olduğunu bilmek çok yoğun ve güzel bir histi benim için.
Stendhal'ın bu kilisedeki eserleri ve mezarları gezerken çok etkilenip baygınlık geçirmesi üzerine ünlü "Stendhal Sendromu" tıp literatürlerine girmiş. Evet Stendhal'ı bayıltıp kendinden geçirecek kadar güzel burası :)
İtalyan edebiyatının babası İlahi Komedya'nın yazarı Dante'nin lahti de bu bazilikada yer alıyor fakat içi boş. Siyasi sebeplerden ötürü Floransa'dan sürülen Dante sürgünde hayatını kaybetmiş ve mezarı Floransa'ya taşınmamıştır.Yine Santa Croce'nin girişinde heybetli ve öfkeli bir Dante heykeli yer alır. Sürgünde olduğu süre boyunca ülkesine dönerse "yakılmakla" tehdit edilen yazar Floransa için bir utanç kaynağı.
Girişin hemen sağında Michelangelo'nun lahdi yer alıyor. 
Vasari'nin eseri olan bu anıt mezardaki 3 kadın, Michelangelo uzmanlık alanları olan Resim,Heykel ve Mimariyi temsil etmektedir.

Dante'nin içi boş, temsili lahdi.
Bazilikada yatan bir diğer önemli isim Pisalı Galileo. Elinde kendi icadı olan teleskobunu tutan Galileo'nun anıt mezarının önündeki uzun yazıda, keşfetmiş olduğu Jüpiterin dört uydusu betimlenmiştir. Dünyanın güneş etrafında döndüğü tezini savunduğu için Engizisyon mahkemesi tarafından  yargılanan bu bilim insanının lahdinin şu anda ünlü bir bazilikada yer alması büyük ironi.

Ünlü siyaset kuramcısı, "Prens" kitabının yazarı Machiavelli'nin lahdi.. Yüzyıllar boyunca fikirleri yüzünden ağır eleştiriler alan bu filozofun mezarın önünde "Hiçbir övgü bu adın büyüklüğüne erişemez." yazmaktadır !!
Besteci Rossini'nin lahdi.
Bu ünlü isimlerin yanı sıra Bazilika içersinde yukarıdaki gibi daha yüzlerce mezar var.
Floransa'ya kadar gelmişken bu ihtişamlı yapıyı ve içerisindeki mezarları görmeden gitmek olmaz. Gezi planınızı yaparken muhakkak göz önünde bulundurun ve en az 1 saatinizi ayırın derim. 
                                                                                                       
                                                                                                                        Bon Voyage :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder