13 Haziran 2016 Pazartesi

Mucizeler Meydanı / Pisa

Pisa, İtalya'nın Toscana Bölgesinde bulunan ufacık, minicik bir şehri. Floransa'ya ayırdığımız 2 günlük gezi planımızın yarım gününü de Pisa'ya ayırıyoruz. 
Öncelikle şunu söylemem gerekir ki; Pisa'ya giderken beklentilerinizi çok yüksek tutmamalısınız. Hatta Floransa gezinizde aksamalar olduysa ya da tam sindirerek gezemediyseniz kesinlikle önceliğiniz Floransa olmalı. Evet burası İtalya'nın en ünlü simgelerinden birisine ev sahipliği yapıyor fakat bu simgenin de içinde bulunduğu Mucizeler Meydanı (Piazza dei Mirocoli) haricinde şehirde başka görülecek yer yok diyebilirim.
Pisa'ya gitmek için Floransa'nın ana tren istasyonu olan Santa Maria Novella'ya geliyoruz. Pisa'ya düzenli aralıklarla sık sık seferler bulunuyor. Biletinizi önceden internetten almanıza gerek yok çünkü fiyat tarifesi sabit ne zaman alırsanız alın fiyat aynı(8 euro). Yolculuk süresi ise gelen trene göre değişiyor. Biz giderken normal trenle yaklaşık 1 saat 15 dakikada vardık, dönüş yolculuğumuz ise hızlı trenle yaklaşık 45-50 dakika sürdü. Tren biletleri istasyondaki otomatlarda satılıyor, biletleri trene binmeden önce peronda bulunan makineye okutup öyle binmeniz gerekiyor. İstasyonda bilet kontrolü yapan görevliler bulunmuyor fakat seferler sırasında ara ara bilet kontrolü yapılıyor, biletsiz binme durumunda cezası büyük. Biz yolculuk esnasından yapılan bilet kontrolüne İtalya gezimiz boyunca 3 kere denk geldik; görevliler geldiği anda mutlaka bi koşturmaca,telaşe oluyor ve biletsiz binen birileri illa ki çıkıyor. 
Pisa tren istasyonundan Mucizeler Meydanı yürüyerek yaklaşık 15-20 dakika sürüyor. Merkeze otobüste var ama biz sokak sokak gezip kaybolmayı seven bir çift olarak tabii ki de yürümeyi tercih ediyoruz. Tıpkı Floransa'da olduğu gibi Arno Nehri Pisa'yı da ikiye bölüyor.
Erçin hedef odaklı önden hızlı hızlı gidiyor, ben ise arkada etrafı inceleyip fotoğraf çekerek bir yandan kendisine yetişmeye çalışıyorum :) Bizim tüm gezilerimiz böyle geçiyor :)
Vee ara sokakların birinden Mucizeler Meydanına bağlanıyoruz. Bu meydanda; Pisa kulesi, Katedral, Vaftizhane ve Anıt Mezarlık bulunuyor. Etraf yemyeşil, piknik yeri gibi aynı zamanda da çok kalabalık. Her köşe kuleyle çeşitli şaklabanlıklar yapan insanlarla dolu :) Uzaktan bakınca çok komik gözüken bu insan topluluğuna birazdan biz de katılacağız. Ama önce yemek vakti. Meydana açılan ara sokaklardan birinin girişinde bulunan Antica Trattoria Antonietta isimli İtalyan restoranını gözümüze kestirip buraya oturuyoruz. Yemekleri çok çok güzel olmasa da Pisa Kulesi manzarasına nazır yemek yemek bizim için oldukça güzel bir deneyim oluyor. 
Karnımızı da doyurduğumuza göre sıra geldi bu güzel meydanın keyfini çıkarmaya. Pisa Kulesi aslında meydanda yer alan Duomo'nun çan kulesi olarak inşa edilmiş. Fakat zamanla eğilen bu kule Duomo ve Vaftizhanenin önüne geçerek başlı başına bir obje olarak anılmaktadır. Kuleye çıkış ücreti 18€ ve çıkabilmek için oldukça uzun bir kuyruk beklemek gerekiyor. Bize çok da gerekli gelmediği için kuleye çıkmayıp meydanda zaman geçirmeyi tercih ettik.
Meydanda fotoğraf çekerken hayal gücünüzü serbest bırakın, emin olun ortaya çok eğlenceli şeyler çıkacak :)

Kuleyi çekmelere doyamayan ben :)

 O da neeee :) Erçin sınırları zorluyor :) 
Birkaç saat meydanda vakit geçirdikten sonra Floransa için dönüş yoluna koyuluyoruz.
Bon Voyage :))

1 Haziran 2016 Çarşamba

Ponte Vecchio /Arno Nehri

Eveeet Floransa gezi notları devam ediyor. Sıra şehrin en önemli simgelerinden biri olan Vecchio Köprüsüne geldi. Köprünün üzerinde bizi renkli, küçük dükkanlar ve Arno nehrinin muhteşem manzarası bekliyor. Evet günün her saati oldukça kalabalık ama buna rağmen kendinize oturacak bir duvar kenarı bulup manzaranın tadını çıkarmadan buradan gitmeyin. Hele ki bir de Michelangelo Tepesi gibi gün batımına denk getirebilirseniz gördüğünüz manzara hafızanıza kazınacak cinsten olacaktır. Hatta köprünün tadını biraz daha çıkarayım derseniz, elinize bir kutu pizza alıp farklı bir akşam yemeği deneyimi de yaşayabilirsiniz :)
Vechhio Köprüsünün bir diğer özelliği ise Pitti Sarayı ile belediye binası olan Palazzo Vecchio'yu birbirine bağlamasıdır. Zamanında Pitti Sarayında yaşayan Medici ailesi, şehrin yönetim merkezi olan Vecchio Sarayına gidip gelirken halkın arasına karışmamak için Vechhio Köprüsünün de üzerinden geçen Vasari Koridorunu yaptırmışlar. O dönem köprüdeki dükkanlar derici ve kasaplardan oluştuğu için kokudan rahatsız olan Medicilerin kararı üzerine bunların yerini mücevher ve altın satan şık kuyumcular almış. Bu kuyumcular köprü üzerindeki küçük dükkanlarından hala varlıklarını sürdürüyorlar.